Monday, December 3, 2012

Happy belated birthday to me.

Assalamualaikum & hi world.
Hari ni dah 4 Dec kan?Cepat ja waktu berlalu.Nanti dah nak sekolah,Yani dah nak masuk Form 5.Ya Allah,I am not ready at all.Rasa macam baru masuk darjah satu ja.By the way,saja nak tulis title macam tu.Padahal birthday dah lepas lama dah.Birthday Yani? 29 November hari tu la.Tak la lama sangat kan?Dah boleh amik lesen dah,Yay! 
Alahai,mengantuknya sekarang.Tapi tak nak tidur lagi.I am waiting for someone.Hehe,mata dah jadi macam panda tapi itu bukan alasan.Okay,lepas ni Yani dah nak mula study & revise balik semua subject yang Yani belajar waktu Form 4.Orang lain ramai yang dah pergi kelas intensif bagai untuk Form 5 punya tapi Yani tak pergi pun.Sedihnya.Kalau pergi pun tapi tak faham untuk apa kan?So Yani decide tahun depan baru nak mula tuisyen.Hihi.Back to the title,Yani dah 16 tahun sekarang.Tua tak korang rasa?Muda lagi kan?tapi macam-macam jugak yg Yani lalui.Setiap orang ada pengalaman kan?Dari kecil-kecil tak tahu apa sampai sekarang dah boleh buat macam-macam.Korang pernah rasa tak,waktu kita budak-budak dulu,kita pernah kata "Alahai,bila la aku boleh besar ni". Bila dah besar pulak kita kata "Alahai,rasa macam tak mahu membesar ja & nak jadi budak selama-lamanya".Haha,kalau pernah,lumrah lah tu.Manusia tak pernah puas hati dengan nikmat yang diberikan.Kadang-kadang kita tak rasa puas dengan apa yg kita ada sebab kita terlalu sibuk mencari kepuasan tu.Betul tak?Hehe *muhasabah diri*.
Semakin kita besar,semakin banyak & semakin sukar cabaran yg kita kena lalui.Kakak Yani yg first kata "hidup ni ada banyak level,sekarang Yani baru level 1".Bila masuk universiti nanti,level 2 pulak & yang sewaktu dengannya.Ada jugak orang kata hidup ni macam game.Semakin tinggi level tu,semakin susah untuk kita main.Macam-macam lagi sebenarnya orang tafsir dengan hidup ni.Tapi bagi Yani,hidup dekat dunia ni cuma ada sikit ja perjalanan.Perjalanan yg panjang akan mula bila kita dah berhijrah ke alam barzakh nanti.So,kalau takda bekalan macam mana nak hidup nanti dengan perjalanan yg masih panjang?Sementara kita kat dunia ni,kita kena cari bekalan banyak-banyak sebab kita takda waktu yg lama untuk cari bekalan kita kat akhirat nanti.Apa bekalan tu?Bekalan makanan?Bekalan elektrik?Tak!Tapi bekalan amal.Mesti korang bosan kan baca?Panjang melalut ja.Lagipun ni bukan soal style itu ini,bukan soal KPOP bagai,bukan soal politik tapi soal dunia & akhirat nanti.Yani cuma insan biasa yg tak pernah  
sempurna.
Okaylah,dah mengantuk sangat ni.Oyasuminasai no minna~
Lots of LOVE,
NIA'S.


We live to strive,not to despair.

No comments:

Post a Comment