Friday, March 9, 2012

Sekolah Menengah Kebangsaan Arau





WARNING; post ini agak panjang.Kalau sanggup,bacalah. ;)


Assalamualaikum,hi dunia.Dah bersedia untuk dengar cerita-cerita hidup yani yg membosankan?Kalau belum,sila tutup tab awak sekarang.
Kalau nak baca jugak yani tak tanggung kalau bosan okay. :)
Dear stalker,tahu tak kenapa yani letak title macam tu?
Apa kaitan SMK Arau dengan hidup yani?
Apa kena mengena?Sini yani nak bagitahu,byk sgt kaitan sekolah tu dengan hidup yani.
Yani ingat lagi,dulu-dulu kalau lalu depan sekolah tu ja mesti hati yani akan kata 'err,aku takkan masuk sekolah ni'. Lepas tu,waktu pendaftaran masa tingkatan 1 tu,yani mcm tak rela ja masuk sekolah tu,tapi yani kena masuk jugak sbb keputusan UPSR yani tak menepati syarat untuk masuk sekolah kawalan or SBP.
So nak tak nak,yani daftar jugak.
Waktu mula-mula jejak kaki,dewan tu lah tempat pertama yg yani masuk.
Tapi,dalam dewan tu jugak lah yg jadi sejarah dalam hidup yani sekarang. :')
Okay,berbalik waktu mula-mula.
Yani dapat masuk kelas 1 Arif,yani tengok pemandangan sekeliling dalam sekolah tu pun macam dah tek rela,memang blur sgt & buat muka sombong ja. *padahal tak pun ok.Haha.
Lepas tu,dah daftar apa semua terus boleh balik.

Part hari Isnin(hari pertama sekolah) ;
yani masuk sekolah tu,sorang-sorang ja.Sudah la tak tahu apa pun selok belok segala traffic light dalam sekolah tu.Tengok muka senior pulak mcm nak makan orang ja.So,tak berani la nak tanya apa.Tambah-tambah nak lalu depan depa.
Waktu perhimpunan pulak,tergagap-gagap yani menyanyi lagu sekolah.Budak tingkatan 1 dalam dewan kan kena duduk kat depan.So lagi bertambah la kegugupan yani.Waktu tu jugak,tengok muka cikgu-cikgu pun macam nak makan yani ja.
Haha.Cikgu kalau baca jgn marah ya.

Lepas tu,yani & semua budak tingkatan 1 ada orientasi seminggu.So,tak belajar lagi.Then masa lalu depan kelas orang,hati yani kata 'padan muka korang,first day lagi dah kena belajar'.
Kejam kan?pagi tu,kitaorang kena merantau panjat bangunan sekolah apa semua sbb kena dapatkan tandatangan cikgu-cikgu tertentu.Tapi yani tak dapat semua pun.
Nak jumpa cikgu tu pun cuak tak sangga.
Waktu orientasi tu jugak kitaorang belajar macam mana nak menyanyi lagu sekolah la apa semua.
Yani pun belajar la sampai mahir.Eceh,ayat. :P
Macam tu la mula-mula yani kat sekolah tu,
Kat sekolah tu,mulalah yani kenal dgn kembar yg cute-cute ni, Tini & tiah plus bestfriend depa,Syima.Yani mula cakap dengan depa pun masa on the way nak pergi perhimpunan.Kami sekelas. :)
Bermula pada tu,tercetuslah persahabatan kami.
Dah berbulan-bulan kami kawan,so dah mula rapat sampailah satu hari tu,kami jadikan group kami FANTASIF.

Farah
Ain
Nabila
Tini
Aisyah
Syima
Iryani
Fatihah

korang ingat lagi tak? :')
haha,kitaorang memang rapat waktu tu,
tapi dah beberapa bulan lepas tu,kami ada konflik.So berpecahlah group tu.Tapi lepas tu kami dah berbaik-baik balik & close macam dulu.Just yg dah tak rapat dengan Nabila sbb dia masuk kelas lain waktu form 2.
Waktu form 1,kelas yg paling kami main-main & tak pernah langsung serious tu waktu kelas Geografi.Langsung tak kisah.Haha,sampai waktu form 3 bila buat revision form 1,hati ni terkata 'ada ka semua ni?tak pernah tahu pun'
Teruk kan?

Waktu form 2 pulak,yani dah mula jadi pengawas & dah mula sayangkan sekolah tu.
Waktu form 2,moment yg paling indah dalam hidup yani masa 23/5/2010.Bermula kisah cinta tu.Acece~Haha,
time tu jugak,Yani,Syima,Tini,Tiah,Ain,Ecah & Farah dah mula rapat macam dulu-dulu.
Kami pergi mana pun semua sama-sama.Sampailah satu hari kami digelar FAAASTT.
Then,saat yg paling buat yani kecewa.Waktu kena rampas handphone.
Waktu tu,memang kecoh sangat sangat.Dah la yani pengawas waktu tu.Maruah memang tercalar la walaupun hakikatnya bukan yani saja-saja nak bawak.
Tapi esok tu dah dapat balik dah handphone tu.Lapang hati.Terima kasih Cikgu Hameyah sbb percayakan kami. :')
Thank you jugak untuk sesiapa yg terlibat. :)
Itu waktu form 2.

Ni tahun kena perang pulak,semestinya PMR. :)
Waktu awal tahun tu,life kami masih macam biasa.Tapi bila masuk suku tahun,
FAAASTT dah mula berpecah sbb kami ada konflik.
So tinggallah Yani,Tini,Tiah & Syima yg masih setia.
yg lain?Still sekelas tapi dah renggang.
Yani,Syima,Tini & Tia sama-sama go on.
Kami nak yg terbaik untuk PMR kali ni.Kami nak buktikan yg kalau orang lain boleh,sebab apa kami tak boleh.Kami nak pecahkan rekod SMK Arau & kami sama-sama berjuang untuk semua tu & alhamdulilah waktu 22/12/2011,dalam dewan SMK Arau yg yani tak suka waktu mula-mula dulu lah jadi tempat keramat kami.Alhamdulilah,tini&yani dapat straight A's,Syima dgn Tiah pulak dapat 7A 1b.
Salah satu matlamat kami dah pun terhasil.
Salah satu faktor yg dah buat kami berjaya pun sekolah tu,Smk Arau.
Sekolah yg dulunya yani tak suka,
sekolah yg dulunya yani memang tak rela.
Tapi sekarang,hanya Allah SWT yg tahu betapa rindunya yani kat sekolah tu.
Setiap pahit manis kehidupan yani dari tingkatan 1 sampai tingkatan 3 dah terukir indah dalam sekolah tu,
Cikgu-cikgu,thanks dah buat yani & semua berjaya sampai tahap ni terutamanya cikgu-cikgu yg dah ajar kami dari form 1,Cikgu Yusfaiza,Teacher Siti Hajar,Teacher Fariza & tak lupa jugak cikgu Azlina(form 2). :)
Walaupun kadang-kadang banyak karenah kami,tapi cikgu sabar jugak layan.
Dan,dan sekarang 2012.Segalanya dalam hidup yani dah berubah.Setiap hari yg yani lalui dah tak macam dulu.Yani dah jadi Dermarian.Tapi semua tu bukan kepentingan dalam hidup yani.
Tapi,Teacher Siti Hajar kata, 'siapa yg berani,dia tahan cabaran'.
Maknanya yani kena go on.
Dear teachers,friends & Smk Arau,even kita dah tak macam dulu,tapi perjuangan kita,tetap kena teruskan.Kita nak berjaya sama-sama kan? :')
Jangan lupa yani kat sini yaa.
Yani sayang kenangan kita,sayang cikgu,sayang hampa-hampa. :)
Tak lupa jugak Tuan Cik Sarakenek yani yg tercinta,thanks jugak dah buat yani tabah lalui semua ni & thanks sbb selalu bagi yani semangat. :)
I can't do all kind of this things without you.
SMK Arau,
you will always in my heart & soul.
<3
Lots of LOVE,
NIA'S.



Thank you Allah. :')

No comments:

Post a Comment