Wednesday, November 9, 2011

saat keinsafan hadir dalam jiwa ~



Image Detail


lama tak update blog ni kan?lama ke?hehe.
rindu kat korang semua.Rindu yani tak?haha. #perasan pulak. ><
okay,hari ni yani nak share apa yg jadi hari ni.faham tak?haha.
pagi tadi,yani pegy sekolah.
truly kan mula-2 yani dah decide taknak pegy tapi tetiba semalam tergerak hati sangat nak pegy hari ni.So,yani pun pegy lahh.

mula-mula,sampai sekolah pagi tu kena jaga gate dgn gayah.Hehe~
hari ni kalau tak silap 13 orang dtg lewat.aiseh ~ apa nak jdi ni.huhu~
then dalam pukul 8 am ++ yani,syima,alliya,tini & tia gerak pegy kat library,
dah sampai serious bosan sgt taktau nak buad apa kott.
biasalah,student lepasan PMR.nak study bio tak ready lagi.teruk kan ? haha.
oaky,so kitorang bual-2 kosong lahh.
then sampai pukul 1o lebih kitorang pegy recess .tak makan apa pun,diet lahh katakan(eh,diet ke ?tak tahan)~ ngehngeh~


lepas recess,okay,ni baru berkenaan dgn title kat atas.
time kitorang masuk library balik,
salah seorang buddies yani punya cinta hati bawak satu buku ni.
tak tebal mana pun tapi memang terbaik,
title buku tu kalau tak silap yani
"Nabi bertanya syaitan menjawab"
korang ada tak buku ni ?
yani rasa buku ni sekarang kat kedai mana-2 pun takda sbb time buku ni publish pun 1993 dulu.
buku ni cerita pasal semua tipu daya syaitan yg tak pernah stop untuk sesatkan manusia smpai akhir zaman.
banyak soalan yg Nabi S.A.W tanya & syaitan kena jwb dgn jujur.
so jawapan yg syaitan jwb tu mmg kadang-2 kita buad tanpa kita sedar or tak.
segalanya ada kat dalam tu.
kalau yani nak cerita detail tu pun rasanya memang penjang berjela-jela.
tapi FYI ,
yani tak tahu lahh korang dah tahu or tak pasal semua ni.
tapi Nabi SAW pernah tnya syaitan sapa kawan baik syaitan,
& syaitan jwb,orang yg suka tidur meniarap.
then ada banyak lagi la.
tapi for sure mmg syaitan takkan pernah putus asa untuk sesatkan manusia tambah-2 akhir zaman macam ni kan.
okay,lepas dah khatam satu buku tu kitorang yg dgr semua tu tadi terus insaf.
tak terkata apa pun,
just hati dpt rasa.
hnya Allah SWT yg tau.
sjujurnya yani takut sgt.



بِسْــــــــــــــــــمِ-اﷲِالرَّحْمَنِ-اارَّحِيم

"ya Allah,Kau hindarkanlah kami daripada tersesat dgn arus duniawi,
kau jauhkanlah kami daripada melakukan sebarang kemungkaran & kejahatan,
Kau jauhkanlah kami daripada mengatakan perkara yg sia-sia,
Kau jauhkanlah kami daripada gangguan iblis,jin,syaitan serta dajjal,
sesungguhnya kami takut ya Allah.
kami takut seandainya kami terus tersesat dalam kegelapan tanpa cahaya hidayah & kasih sayangMu,
tunjukkanlah kami jalan yg lurus.
ampunkanlah segala dosa-dosa kami ya Allah,
sesungguhnya kami tidak layak untuk syurgaMu,
tetapi kami tidak sanggup untuk ke nerakaMu,
maka ampunkanlah dosa kami ya Allah"


amin...



p/s : cuba cari apa yg terselit di sebalik apa yg yani sampaikan,kalau sudi tinggalkan comment korang k kalau korang dah jumpa apa yg terselit di sebalik post ni . =)









No comments:

Post a Comment